Bijmenging van ethanol leidt tot onverwachte corrosieschade bij benzinestations. Alleen al in de VS dreigen 500.000 ondergrondse opslagtanks met bijbehorende pompen vroegtijdig te moeten worden vervangen, schrijven corrosiespecialisten van het National Institute of Standards and Technology in het tijdschrift Corrosion Science.

Praktijkmensen zagen dit allang gebeuren, en laboratoriumproeven bevestigen nu dat het een serieus probleem dreigt te worden.

De onderzoekers hebben alleen gekeken naar die pompen, omdat ze daar via het inspectieluik gemakkelijk bij konden komen. Of de tanks zelf ook doorrotten hebben ze niet kunnen vaststellen, maar als stalen pompdelen last hebben van corrosie mag je niet uitsluiten dat dat ook geldt voor een stalen tank.

De problemen lijken vooral te worden veroorzaakt door Acetobacter aceti, een bacterie die ethanol omzet in azijnzuur. Beneden de vloeistofspiegel valt de schade dan nog mee, wellicht omdat de goed doorvoede bacteriën een beschermende biofilm vormen. Maar met name gietijzer en staal blijken slecht bestand tegen een combinatie van ethanol- en azijnzuurdampen en lucht bóven de vloeistof. Tijdens de 30 dagen durende lab-experimenten verdween omgerekend een millimeter wanddikte per jaar.

Koper kan er een stuk beter tegen, behalve op punten waar het materiaal koud gebogen is zodat er spanningen in aanwezig zijn.

De oplossing zal wel zijn om voortaan kunststoffen te gebruiken voor dit soort toepassingen.

bron: NIST

Onderwerpen