Iedereen kan nu zijn smartphone ombouwen tot fluorescentiemicroscoop. Biomedical Optics Express heeft de knutselbeschrijving gratis online gezet.

Wei-Chuan Shih en collega’s van de University of Houston, Texas, bouwen voort op een techniek die ze een paar jaar geleden ontwikkelden om goedkope lensjes te maken van PDMS-siliconenrubber. Ze noemden het ‘inkjetprinten’ maar het komt neer op druppelen op een verwarmd oppervlak, vanuit een plastic injectiespuit. De vorm van de lens hangt daarbij af van de hoogte waarop je de druppel loslaat, en van de temperatuur van het oppervlak die bepaalt hoe snel de PDMS uithardt.

Zo heel erg nauw lijkt het allemaal niet te luisteren en vermoedelijk kun je met wat uitproberen, zo uit de vrije hand met het spuitje boven de hete plaat, wel een bruikbaar lensje maken.

Het lensje blijft vanzelf plakken op de camera van je mobieltje, en de positionering doet er volgens Shih ook niet zoveel toe.

Als aanvulling heeft hij nu een 3D-geprinte microscoopglaasjeshouder bedacht die je bovenop je mobieltje kunt zetten. De onderdelen kun je maken met een eenvoudige 3D-printer (Shih gebruikte een Ultimaker met PLA-filament, maar dat doet er niet toe) nadat je de CAD-tekeningen gratis hebt gedownload. Er zit schroefdraad in verwerkt voor de hoogteverstelling, en een houder voor een kleurfilter.

Voor de verlichting zorgen LED’s met de gewenste golflengte, die er zo worden ingeschoven dat ze de zijkant van het microscoopglaasje belichten. Je gebruikt dat glaasje dus in feite als lichtgeleider. Alleen lichtgolven die door het preparaat worden verstrooid in een hoek van ongeveer 90 graden, bereiken de camera.

Shih probeerde het uit met een goedkope Lumia 640, en het werkte. Hij stelt dat je de techniek dus ook kunt gebruiken in ontwikkelingslanden waar ze zelden de nieuwste modellen bij de hand hebben. Al worden met zo’n dure de resultaten misschien wel beter.

Mocht een van onze lezers het willen proberen, dan horen wij te zijner tijd graag hoe het is afgelopen.

bron: University of Houston