De exportpositie van de Europese chemische industrie wordt nooit meer wat ze was maar door in te zetten op energiebesparing en innovatie kan de schade aanzienlijk worden beperkt. Dat stelt Maria van der Hoeven, directeur van het internationale energie-agentschap IEA, in het Financieele Dagblad.

In het interview suggereert de ex-minister van EZ dat het Europese marktaandeel alleen maar zo groot kon zijn als het was, zolang China en andere Aziatische landen niet of nauwelijks meededen.

De krant interviewde haar naar aanleiding van IEA’s jongste World Energy Outlook, die dinsdag verscheen. Daarin wordt bevestigd dat de Europese chemie steeds meer last gaat krijgen van concurrentie uit de VS en China waar energie momenteel veel goedkoper is.

De chemiebranche roept dat zelf uiteraard al veel langer, alleen gebruikt zij het vooral als argument voor verlaging van de gasprijs. Ze schermt zelfs al met doemscenario’s waarbij er niets van de bedrijfstak overblijft.

Als het aan Van der Hoeven ligt, valt dat dus wel mee. Volgens haar moet je energie-intensieve producten zo dicht mogelijk bij de afzetmarkt produceren. In China groeit die afzetmarkt sterk, dus het is alleen maar logisch dat je dáár de fabrieken neerzet. Als ze daar dan ook willen gaan exporteren, kunnen ze het beter naar de VS doen - Californië ligt tenslotte dichter bij China dan Europa.

Wat het goedkope Amerikaanse schaliegas betreft: daar doe je niets aan, maar volgens Van der Hoeven raakt dat gas vanzelf een keer op en zullen de prijsverschillen ook vóór die tijd alleen maar kleiner worden. Wil je dus in Europa óók schaliegas gaan winnen dan moet je dat in haar ogen niet op basis van emoties doen maar op basis van feiten - en dus eerst goed onderzoeken of die feiten de winning wel rechtvaardigen.

Alles bij elkaar voorspelt ze dat, wat energie-intensieve producten zoals petrochemie betreft, het Europese marktaandeel significant zal dalen maar dat de export in absolute termen niet achteruit gaat en zelfs nog een beetje groeit. En volgens haar kan energiebesparing daar flink bij helpen, zolang de petrochemische industrie nog lang niet alle besparingsmogelijkheden heeft benut.

bron: FD

Onderwerpen