Gehalogeneerd grafeen is de volgende veelbelovende platinavervanger in brandstofcellen. Aan de kathodekant dit keer, melden Koreaanse en Amerikaanse onderzoekers op de website Scientific Reports.

Als kathodemateriaal is het uiteraard veel goedkoper dan platina, en het goede nieuws is dat het ook nog verrassend eenvoudig op industriële schaal is te produceren. Je hoeft alleen maar flinters grafiet te vermalen in een kogelmolen, in aanwezigheid van Cl2, Br2 of I2 (F2 kan in principe ook maar is nog niet uitgeprobeerd - de onderzoekers blijven liever gezond!)

De roestvaststalen kogels slaan fragmentjes grafeen van het grafiet af .Vervolgens zijn alleen de koolstofatomen aan de randen reactief genoeg om te worden gehalogeneerd, maar dat gaat dan ook zeer enthousiast.

De jodiumvariant doet het verreweg het beste. De onderzoekers hebben er een koolstofkathode mee gecoat, en namen waar dat zuurstof er eenderde sneller door werd gereduceerd dan door een traditionele kathode met platinacoating. Bovendien blijkt het grafeen duidelijk beter verstand tegen vergiftiging door resten CO in de waterstof.

bron: Case Western Reserve University

Onderwerpen