Met een soort zwangerschapstest kun je nu binnen 10 minuten zien of je knokkelkoorts, gele koorts of ebola hebt, meldt Lab on a Chip. MIT-onderzoekers bonden antilichamen aan driehoekige zilveren nanodeeltjes op een strook papier en maakten ze zo zichtbaar voor een snelle diagnose.

Lee Gehrke en zijn team gebruiken lateral flow technologie, dat is een mooi woord voor de manier waarop het papier het monster opzuigt. Dit monster stroomt dan langs vier detectiegebieden. Deze gebieden bestaan uit twee gedeeltes om vals positieven uit te sluiten, een gedeelte waar de daadwerkelijke test plaatsvindt en een positieve controle om te zien wanneer de vloeistof het einde van het stripje heeft bereikt.

Om de verschillende ziektes van elkaar te onderscheiden maken de onderzoekers gebruik van de optische eigenschappen van driehoekige nanodeeltjes. Als je ze groter maakt veranderen ze namelijk van kleur. De onderzoekers binden antilichamen van knokkelkoorts, gele koorts en ebola aan verschillende groottes zilver om de ziektes te onderscheiden.

Voor het monster in de detectiegebieden is, stroomt het langs de mix van nanodeeltjes met een kleurtje en een antilichaam voor één van de drie ziektes. Het deeltje met het juiste antilichaam bindt dan aan de aanwezige antigenen in het monster. In het testgebied bindt de andere kant van deze antigenen aan de corresponderende antilichamen. Deze sandwich van antigeen, antilichamen en het zilver krijgt vervolgens een kleurtje. De limiet van deze detectie ligt rond 150 nanogram antigenen per milliliter.

De drie ziektes zijn momenteel moeilijk te onderscheiden, omdat ze allemaal beginnen met hoofdpijn en koorts. Deze handzame test kost slechts twee dollar en heeft alleen het bloedplasma van de patiënt nodig. De onderzoekers zijn inmiddels bezig met klinische testen en proberen de techniek uit te breiden met de detectie van meer virussen.