Genoom wordt later deze week onthuld

Onderzoekers van het Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie in Leipzig hebben een eerste ruwe schets klaar van het genoom van een Neandertaler. Tijdens het jaarcongres van de American Association for the Advancement of Science in Chicago hopen ze het te presenteren.

De AAAS is uitgever van Science, en de kans lijkt groot dat het genoom deze week op de voorpagina van dat tijdschrift zal staan als passende manier om de 200e geboortedag van Charles Darwin te vieren. Jammer genoeg heeft concurrent Nature de verrassing reeds verpest door het genoom alvast in de eigen nieuwsrubriek aan te kondigen.

Het genoom is afkomstig uit één Neandertalerbot dat in een grot in Kroatië werd gevonden. Het DNA is in de loop der tijden uiteengevallen tot stukjes van gemiddeld 50 tot 60 basenparen, maar met de nieuwste 454-sequencers en bijbehorende software schijnen de Duitsers het toch weer aardig aan elkaar te hebben gebreid.

Inmiddels zijn ze bezig met botten van vijf andere Neandertalers om een idee te krijgen van de genetische variatie binnen deze mensensoort. Wellicht valt dan ook een uitspraak te doen over de brandende vraag of Neandertalers en Homo sapiens nu wel of niet met elkaar de grot indoken.

bron: Nature

Onderwerpen