Eind volgend jaar start DSM de grootschalige productie van barnsteenzuur op basis van zetmeel. De fabriek komt in Cassano Spinola (Noord-Italië) te staan, bij een vestiging van het Franse partnerbedrijf Roquette.

Met een capaciteit van 10.000 ton per jaar wordt het de grootste fabriek in zijn soort in Europa. In de VS is concurrent Myriant echter al bezig een fabriek te bouwen die nog iets groter is.

 

Barnsteenzuur is een halffabrikaat voor een aantal chemische producten. Tot nu toe wordt het gemaakt uit aardolie of aardgas. In plaats daarvan willen DSM en Roquette genetisch gemodificeerde gistcellen inzetten, wat het product ‘groen’ maakt en bovendien 30 tot 40 procent scheelt in het energieverbruik.

 

De beslissing om in een grootschalige fabriek te investeren komt na twee jaar experimenteren met een proeffabriek in Lestrem (Noord-Frankrijk), met een capaciteit van een paar honderd ton per jaar. “Die fabriek is uitverkocht”, zegt DSM-ceo Feike Sijbesma in het Financieele Dagblad. “Het zijn de klanten die zeggen: kom maar door met het materiaal. Zij hebben ons aangezet om nu over te gaan op grootschalige commerciële productie.”

 

Volgens Sijbesma is de wereldmarkt voor barnsteenzuur op aardoliebasis momenteel niet groter dan zo’n 25.000 ton per jaar. De stof is zo duur dat hij alleen voor specale toepassingen in aanmerking komt. Sijbesma denkt echter dat het biobarnsteenzuur zò veel goedkoper wordt dan het huidige product, dat het interessant wordt om het bijvoorbeeld in polyurethanen en andere relatief goedkope kunststoffen te verwerken. Daardoor zou de markt enorm kunnen groeien. Er liggen dan ook al plannen voor een volgende fabriek met een capaciteit die ruim boven die 25.000 ton ligt.

 

En uiteraard moet het succes de financiële wereld interesseren om ook te investeren in biotechnologische alternatieven voor ándere chemische bouwstenen.

 

bron: FD, DSM

 

Onderwerpen