Drie Nederlanders hebben dit jaar een (gedeelde) IgNobelprijs gewonnen. Het betrof de prijzen voor Medicijnen en voor Natuurkunde, zo bleek donderdagavond tijdens de feestelijke uitreiking aan de Harvard-universiteit.<>

De prijs voor Medicijnen ging mede naar de gedragsonderzoekers Mirjam Tuk (Universiteit Twente) en Debra Trampe (RU Groningen). Samen met een zevental collega’s uit andere landen publiceerden zij over de invloed die een voille blaas heeft op de besluitvorming van consumenten.

De prijs voor Natuurkunde ging mede naar de Maastrichtse hoogleraar Herman Kingma, die samen met vier Franse collega’s uitzocht waarom discuswerpers wel duizelig worden tijdens het beoefenen van hun sport, en kogel- of hamerslingeraars niet.

De Ig Nobel voor Fysiologie ging mede naar Natalie Sebanz, een Oostenrijkse onderzoeker die momenteel aan de Radboud Universiteit werkt. Zij werd beloond voor een onderzoek naar de vraag of gapen bij schildpadden aanstekelijk werkt (niet dus).

De Ig Nobelprijs voor Scheikunde ging dit jaar naar een groep Japanners die octrooi hebben aangevraagd op een brandalarm dat werkt door een pittige geur te verspreiden, Waarbij ze als geurstof wasabi (Japanse mierikswortel) in gedachten hebben.

De IgNobelprijzen worden elk jaar toegekend als beloning voor onderzoek dat mensen ‘eerst aan het lachen maakt en dan aan het denken zet’. Dat ze vrij vaak door Nederlanders worden gewonnen is mede te danken aan Kees Moeliker, conservator van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, die er zelf ooit een won en sindsdien voor de organisatie optreedt als Europese correspondent. Zelf geeft hij overigens grif toe dat de hele uitreiking eigenlijk één grote grap is.

Wie dit jaar de echte Nobelprijzen winnen, wordt volgende week bekend.

bron: Annals of Improbable Research, NOS

Onderwerpen