De komende vier jaar willen de Nederlandse universiteiten volop gaan experimenteren met digitalisering in het onderwijs. Ze willen dat Nederland binnen tien jaar een gidsland wordt op het gebied van digitale technologie.

Maar er is nog geen consensus over de beste manier om daar aan bij te dragen, blijkt uit een onlangs verschenen beleidsstuk van de universitaire koepel VSNU.

‘Digitalisering in universitair onderwijs’ signaleert dat een deel van de VSNU-leden voorop wil lopen, terwijl de rest de kat uit de boom kijkt. Sommige instellingen zetten primair in op beter onderwijs, terwijl andere internationale zichtbaarheid belangrijker vinden en dus steeds meer MOOC’s aanbieden voor externe ‘studenten’ (de aanhalingstekens zijn van de VSNU). Er zijn er zelfs die de digitalisering zien als paradigmaverandering, en een kans om het onderwijs deels over te doen aan private aanbieders en het deel van de ICT-sector dat bekendstaat als EdTech.

Volgens de publicatie is mislukken geen optie. Ze vergelijkt universiteiten met grote banken: de samenleving kan het zich niet permitteren dat ze omvallen. Het probleem is alleen dat niemand kan voorspellen welke kant de digitale toekomst op zal gaan. Daarom gaan de universiteiten voorlopig elk voor zich proberen de digitale vaardigheden van studenten en docenten te versterken, om daarna gezamenlijk te kijken wat wel werkt en wat niet. Voor nóg meer experimenten willen ze EdTech-start-ups naar hun incubators lokken. Over vier jaar weten we wat ervan is terechtgekomen.

 

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken