De University of California dreigt alle online-abonnementen op tijdschriften van de Nature Publishing Group (NPG) op te zeggen. Tevens wil ze alle medewerkers oproepen om de uitgeverij te boycotten. Tenzij NPG een voorgenomen verhoging van de abonnementsgelden met 400 procent alsnog terugdraait, zo blijkt uit een intern memo dat door Chemical & Engineering News is onderschept.

De boycot zou moeten bestaan uit het niet meer indienen van publicaties en vacature-advertenties, het niet meer meewerken aan peer reviews, het opzeggen van redactionele functies en lidmaatschappen van redactie-adviesraden, en het zwart maken van NPG bij vrienden en bekenden buiten de universiteit.

 

Volgens de universiteit kost de tariefsverhoging haar meer dan een miljoen dollar per jaar. En dat terwijl ze nu al grof bijdraagt aan de winst van NPG. De bibliotheek heeft uitgerekend dat wetenschappers van de UCLA, Berkeley en andere Californische campussen de afgelopen 6 jaar ongeveer 5.300 keer in Nature-tijdschriften hebben gepubliceerd. Van die publicaties verschenen er 638 in Nature zelf, en op basis van NPG’s eigen cijfers kun je uitrekenen dat die samen goed zijn geweest voor 19 miljoen dollar aan omzet.

 

In een reactie laat NPG weten dat de universiteit de feiten verdraait. Op grond van afspraken uit het verleden heeft ze jarenlang een enorm korting op het abonnementsgeld genoten. Al die tijd heeft ze zich dus egenlijk laten subsidiëren door de overige abonnees. De tariefsverhoging moet dat rechttrekken. De uitgeverij zegt dan ook niet van plan te zijn om zich bang te laten maken.

 

C&EN betwijfelt intussen of de boycot veel gehoor zal krijgen. Met name voor chemici is publiceren in Nature-bladen net iets te belangrijk.

 

Maar het is wel een goede smoes om onder de corvee van peer review uit te komen.

 

bron: C&EN

Onderwerpen