Een nieuw polymeer sluit lekken in de bloedsomloop sneller en steviger af. Het materiaal werkt beter dan huidige stollingsmedicijnen, melden Amerikaanse onderzoekers in Science Translational Medicine.

In de eerste uren na een ernstig trauma verlies je vaak veel bloed. Door dit bloedverlies is de concentratie stollingsfactoren in je bloed laag en je lichaam is dus niet in staat om een stevige barrière te creëren om het bloed tegen te houden. De fibrinevezels die normaal in combinatie met bloedplaatjes de stolling vormen moet je dus kunstmatig verstevigen.

Suzie Pun en haar team van de University of Washington gebruiken hiervoor een polymeer genaamd polySTAT, opgebouwd uit (hydroxyethyl)methacrylaat en hydroxysuccinimide methacrylaat. Dit polymeer is in water oplosbaar en bindt aan de aminozuren in de fibrinevezels om een stevig net te vormen. Zulke crosslinks maakt het lichaam nu ook al met de zogenoemde XIIIa stollingsfactor, maar de binding van het polymeer is vele malen sterker.

In ratten zorgde polySTAT niet alleen voor een snelle stolling, maar de stolling brak ook minder snel af. De wond ging dus niet opnieuw bloeden. Het polymeer kun je zowel voor als na het trauma toedienen om dit effect te krijgen. Vijf van de vijf ratten overleefden een snee in hun dijbeenslagader als ze polySTAT toegediend kregen, ten opzichte van nul tot twee overlevenden bij andere stollingsmiddelen.

PolySTAT bindt niet aan andere eiwitten, dus het zorgt niet voor ongewenste stollingen. Daarnaast heeft polymeer geen andere negatieve effecten in het lichaam van de rat. De onderzoekers kijken nu naar de mogelijkheden voor klinische studies.