Uit de methylering van het DNA in bloedsporen en tanden kun je de leeftijd van de eigenaar redelijk nauwkeurig afleiden. Handig bij de identificatie van zowel criminelen als hun slachtoffers, claimen onderzoekers van de KU Leuven.

Volgens prof. Bram Bekaert en collega’s van de vakgroep Forensische Biomedische Wetenschappen voolstaat het hierbij om naar vier genen te kijken waarvan de activiteit leeftijdsgerelateerd is, en dus ook de methylering die die activiteit regelt. Voor de liefhebbers: ASPA, PDE4C, ELOVL2 en EDARADD.

 

In het tijdschrift Epigenetics beschrijven ze hoe ze de methylering van die genen hebben bepaald in 206 bloedmonsters van deels nog levende proefpersonen die 0 tot 91 jaar waren (of waren geworden). Ze bleken de leeftijd tot op een jaar of vier nauwkeurig te kunnen schatten, waarbij het niet uitmaakte of de donor nog in leven was.

Ook analyseerden ze dezelfde genen in 29 tanden. Daaruit kwamen schattingen die nauwkeurig waren tot op een jaar of vijf.

Onduidelijk blijft hoe groot de kans is dat zo’n schatting er zó ver naast zit dat ze de politie op een dwaalspoor zet, maar auteurs van misdaadromans zullen er zeker hun voordeel mee kunnen doen.

bron: KU Leuven