FDA tikt Bayer op de vingers

Aspirine en voedingssupplementen in één pil stoppen mag zomaar niet, en roepen dat zo’n combinatie extra gezond is is een vorm van misleidende reclame. Dat stelt de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA in een waarschuwingsbrief aan producent Bayer. De FDA dreigt met gerechtelijke stappen als Bayer zijn leven niet binnen twee weken betert.

Bayer studeert nog op een reactie maar zegt nog altijd vierkant achter de combinatiepillen te staan.

De producten in kwestie heten Bayer Aspirin with Heart Advantage (met plantensterolen) en Bayer Women’s Low Dose Aspirin + Calcium. Ze haken in op de (niet geheel onomsteden) hypothese dat een aspirientje per dag oed is voor hart en bloedvaten. Net als gewone aspirine zijn ze zonder recept te koop.

De FDA heeft Bayer nu uitgelegd dat voedingssupplementen in de VS wel los mogen worden verkocht zonder dat ze klinisch zijn getest. Dat geldt echter niet voor geneesmiddelen. En een aspirientje mét is officieel een geheel nieuw geneesmiddel, waar een nieuwe FDA-toelating voor moet worden aangevraagd.

Bovendien bestaat het risico dat de consument het idee van een cholesterolverlagende, respectievelijk de botten versterkende pijnstiller niet helemaal correct zal interpreteren, al zet Bayer op de verpakking dat je voor gebruik beter even je huisarts kunt raadplegen.

Volgens Bayer is een verbod op reclame voor 'Heart Advantage’-pijnstillers intussen een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. Maar de FDA laat weten dat het uiten van valse of misleidende reclame niet door de grondwet wordt gedekt.

bron: Reuters

Onderwerpen