Inhibitie van placentale groeifactor laat gezond weefsel ongemoeid

Een antilichaam tegen de placentale groeifactor (PlGF) remt de groei van tumoren in minstens twaalf verschillende muismodellen, en dat vrijwel zonder bijwerkingen. Dat melden Christian Fischer en Peter Carmeliet (VIB/K.U.Leuven) in het tijdschrift Cell. Ze hopen hiermee eindelijk een bruikbare angiogeneseremmer in handen te hebben.


Tumoren voorzien zichzelf van voedsel door met groeifactoren nieuwe bloedvaten hun kant uit te lokken. Eerder is geprobeerd om deze zogeheten angiogenese te remmen door de vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF) of de bijbehorende receptor te blokkeren. VEGF-inhibitors veroorzaken echter hoge bloeddruk, stolsels, zwangerschapsonderbrekingen en andere ellende. Bovendien worden veel tumoren na een tijdje resistent: ze schakelen gewoon over op een andere groeifactor.


PlGF is een van van die reserve-groeifactoren, en het Vlaamse onderzoek toont aan dat je deze beter kunt blokkeren dan VEGF. PlGF speelt in gezond weefsel nauwelijks een rol. Het llijkt er op dat je anti-PlGF zelfs aan kinderen en zwangere vrouwen kunt toedienen zonder ernstige bijwerkingen te voeroorzaken.

Ook is de uitwerking van anti-PlGF op een tumor wat minder drastisch, en paradoxaal genoeg is dat volgens Carmeliet juist een voordeel. De zuurstoftoevoer blijft nu nog net boven de drempelwaarde die een tumor voor een andere groeifactor laat kiezen.


De spin-off ThromboGenics is al een tijdje bezig met de ontwikkeling van anti-PlGF. Volgens Carmeliet kunnen de eerste klinische tests vrij snel van start gaan, al zal het nog vijf tot vijftien jaar duren voor het middel op de markt komt.

bron: VIB, Cell

Onderwerpen