Test hier je kennis als voorproefje op de 17de editie van de Wetenschapsquizin Technopolis op 25 november 2022.

melk

melk

1

Om melk te behoeden voor infectie wordt deze gepasteuriseerd door ze op een temperatuur van 138°C te brengen gedurende een bepaalde tijd. Deze wijze methode wordt op een melkfles aangeduid door UHT. Er bestaat echter ook een tweede methode, die de HTST-methode genoemd wordt, en die een kortere bewaartijd aan de melk geeft. Waarvoor staat HTST?

2

Bob Thomas wordt gezien als de maker van het eerste computervirus. Later werd zijn versie geüpdatet door Ray Tomlinson, die ervoor zorgde dat het programma zich niet alleen kon voortbewegen maar ook kon kopiëren. Schade aan data bracht het virus niet aan, dit eerste computervirus liet enkel zijn naam achter met de boodschap ’Catch me if you can’. Wat was de naam van het eerste computervirus?

3

Ultrasoon geluid vertoont een te hoge frequentie om nog door de mens gehoord te kunnen worden. Dit geluidsgebied begint rond de 20.000 Hz en loopt tot ongeveer 800 miljoen Hz. Echter, ook zeer lage tonen zijn nauwelijks tot niet meer hoorbaar. Hoe wordt het geluid genoemd dat een frequentie van 16 Hz of lager heeft?

4

Deze Vlaamse wetenschapper werd in 1548 in Brugge geboren. Bekend is dat hij de Nederlandse termen ’wiskunde’, ’natuurkunde’ en ’scheikunde’ introduceerde. Zijn zeilschip met wielen en vele andere uitvindingen betekenden een revolutie in de ingenieurswetenschappen in de Lage Landen. In de buurt van de Steenstraat te Brugge is een standbeeld van hem te vinden, op een naar hem vernoemd plein. Wie is hij?

5

In 1974 ontving de Belg Christian de Duve de Nobelprijs voor Geneeskunde voor de ontdekking van een tot dan toe onbekend celonderdeel. Het is een blaasje dat zich in het cytoplasma bevindt en ook wel ’de afvalberg van de cel’ genoemd wordt. Hoe heet dit celonderdeel?

Pale_Blue_Dot

6

De ’Pale Blue Dot’ is de verste selfie ooit genomen, vanop 6 miljard kilometer van ons verwijderd. Welk ruimtetuig nam deze foto van de Aarde in 1990? Geef de volledige naam, inclusief het volgnummer.

7

Bij halfgeleidertechnologie worden bewust onzuiverheden zoals fosfor en stikstof ingebracht in isolerende materialen, zoals silicium, om deze halfgeleidereigenschappen te geven. Dit proces deelt in het Engels zijn naam met een frauduleuze praktijk die regelmatig voorkomt op sportwedstrijden. Wat is echter de correcte Nederlandstalige benaming van deze techniek?

8

Het begon allemaal met een kleine garage, maar tegenwoordig staat de regio bekend als dé place-to-be als het gaat om technologie. Welke regio, waarvan de naam voor het eerst werd neergeschreven door Don Hoefler, zoeken we?

9

Het is het jaar 3000 en we hebben een vaste basis op de maan. Om gans de maan van elektriciteit te voorzien trekken we een kabel mooi rondom het hemellichaam. Trump verkondigt dat we de kabel 100 meter onder het maanoppervlak moeten ingraven om aan kabel te besparen. Hoeveel meter kabel zouden we hierdoor besparen?

10

De hydraulische analogie is een didactisch middel waarbij waterstromen en elektrische stromen met elkaar worden vergeleken. Volgens de hydraulische analogie kan een klep vergeleken worden met een elektrische schakelaar, en een waterkraan is het analoog van een potentiometer. Maar wat is de elektrische tegenhanger van een terugslagklep?

Inschrijven via: wetenschapsquiz.be

 

Antwoorden:

Zet je muisaanwijzer op ‘Antwoord vraag …’ om het antwoord te zien.

  • Antwoord vraag 1
  • Antwoord vraag 2
  • Antwoord vraag 3
  • Antwoord vraag 4
  • Antwoord vraag 5
  • Antwoord vraag 6
  • Antwoord vraag 7
  • Antwoord vraag 8
  • Antwoord vraag 9
  • Antwoord vraag 10