Een overzicht van nieuws van de Nederlandse Vereniging voor Biochemie en Moleculaire Biologie

Jue Chen: NVBMB Spreker van het Jaar

Jue Chen (The Rockefeller University, New York), reeds in 2020 verkozen tot spreker van het jaar, komt dit najaar naar Nederland om drie seminars te geven die vanwege de coronapandemie waren uitgesteld. Haar laboratorium onderzoekt de structuur en functie van transporteiwitten in het celmembraan. Het onderzoek richt zich op structurele en mechanistische studies van ATP-binding cassette (ABC) transporters die energie gebruiken om stoffen - noodzakelijke voedingsstoffen en ongewenste toxines - door celmembranen te transporteren. De rol van deze eiwitten wordt tevens onderzocht in de context van cystic fibrosis en van resistentieontwikkeling tegen geneesmiddelen. Ze geeft seminars op maandag 26 september in Groningen, dinsdag 27 september in Utrecht en vrijdag 30 september in Leiden. Meer details volgen op de NVBMB-website.

NVBMB Najaarssymposium: 5 december 2022

Het NVBMB Najaarssymposium 2022 vindt plaats op maandag 5 december in Wageningen. De titel van het symposium is ‘The expanding world of biological one-carbon fixation – made by nature & engineers’ en wordt georganiseerd door Nico Claassens, winnaar van de NVBMB Prijs 2022. Houd de NVBMB-website in de gaten voor meer informatie over het programma, de locatie en de registratie: nvbmb.kncv.nl/symposia.

Beurzen voor internationale stages

Master’s studenten Milou Stevens (Molecular Mechanisms of Disease, Radboud Universiteit) en Carolina Rangel (Molecular and Cellular Life Sciences, Universiteit Utrecht) ontvangen een toelage voor een buitenlandse stage van de Nora Baart Stichting (NBS). Milous Stevens gaat naar het Peter Doherty Institute for Infection and Immunity in Parkville, Australië. Ze zal daar in de groep van professor Jason Mackenzie de functionaliteit van het norovirus NS3 onderzoeken met betrekking tot translatie en vermindering van de productie van mediatoren van het aangeboren immuunsysteem. Carolina Rangel gaat naar de University of California San Diego (UCSC) in La Jolla, VS. Ze zal in de groep van professor Don Cleveland onderzoek doen naar de mechanismes van stathmin-2 afhankelijke regeneratie.