Het nieuws uit november van de Nederlandse Vereniging voor Biochemie en Moleculaire Biologie

Oproep voor nominaties NVBMB-prijs 2023

De NVBMB nodigt iedereen uit kandidaten voor te dragen voor de NVBMB-prijs 2023. De NVBMB-prijs wordt sinds 1981 uitgereikt om erkenning te geven aan het werk van zeer getalenteerde jonge, onafhankelijke biochemici en moleculair biologen die in Nederland werkzaam zijn. De prijs bedraagt € 2000, en includeert extra middelen om een eendaagse wetenschappelijke bijeenkomst te organiseren over een onderwerp dat voldoet aan het interessegebied van de kandidaat. Genomineerden voor de NVBMB-prijs moeten ten minste twee jaar postdoctorale ervaring hebben met bij voorkeur buitenlandervaring. Nominaties worden beoordeeld op wetenschappelijke kwaliteit, trackrecord van publicaties, productiviteit, creativiteit, internationale ervaring en zichtbaarheid. Gelieve nominaties voor de NVBMB-prijs 2023 vóór 31 december 2022 per e-mail te zenden aan de secretaris van de NVBMB, dr. Hugo van Ingen (h.vaningen@uu.nl). Voordrachten dienen voorzien te zijn van een kort CV, publicatielijst en een korte beschrijving van de wetenschappelijke prestaties (maximaal één pagina).

Kijk op nvbmb.kncv.nl/prizes/nvbmb-prize voor meer informatie over de prijs, winnaars uit voorgaande jaren en verdere details over de procedure.

NVBMB Najaarssymposium:

The expanding world of biological one-carbon fixation – made by nature & engineers

Het NVBMB Najaarssymposium van 2022 vindt plaats op maandag 5 december 2022 in Wageningen. De titel van het symposium is ‘The expanding world of biological one-carbon fixation – made by nature & engineers’. In totaal zullen zeven gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland hun werk presenteren. Met als centraal thema one-carbon fixation lopen de specifieke onderwerpen uiteen van autotrofe CO2 fixatie; methaan als koolstofbron voor het anaerobe metabolisme; en CO2 fixatie in de context van fotosynthese door middel van synthetische biologie tot bacteriële C1 fixatie in ‘alle kleuren van de regenboog’ en de conversie van E. coli om biomassa koolstof van CO2 te maken.

De organisator van het symposium, tevens de winnaar van de NVBMB-prijs 2022, dr. Nico Claassens, houdt zelf een lezing getiteld: ‘Experiences and challenges in engineering C1-metabolism’.

Alle informatie over het symposium, de locatie en het programma is te vinden op nvbmb.kncv.nl/symposia.