Op 4 oktober 2022 organiseerde de NBV het Nederlands Biotechnologie Congres (NBC-22) in het Corpus Congrescentrum in Oegstgeest. 

Het evenement bracht een recordaantal van ruim 200 biotechnologen bij elkaar die werden geïnspireerd door drie keynotes, 24 parallel lezingen, 39 posters met bijbehorende pitches, negen bedrijven die met stands aanwezig waren, en uiteraard elkaar.

Keynotes

Het programma werd geopend door LanzaTech’s Chief Sustainability Officer Freya Burton met een inspirerend verhaal over zowel de technische maar ook zakelijke uitdagingen om hun biotechnologische oplossing voor het hergebruiken van koolstof-reststromen op commerciële schaal mogelijk te maken. De tweede keynote lezing werd gegeven door de gerenommeerde hoogleraar van de TU Delft Mark van Loosdrecht, met een indrukwekkend betoog over hoe begrip van de ecologie van micro-organismen kan bijdragen aan innovatieve oplossingen voor bijvoorbeeld waterzuivering. Het congres werd afgesloten door Maria Fátima Lucas, ceo van ZYMVOL, met een prachtig inkijkje in het belang van in silico biotechnologie en een belangrijke boodschap aan alle jonge onderzoekers om vooral te leren programmeren.

Posterprijzen

Tijdens het event werden er verschillende prijzen uitgereikt. De Corbion posterpitch prijs (€250) ging naar Gwen Tjallinks en de Corbion posterprijs (€500) werd gewonnen door Rianne Prins, beide van de Rijksuniversiteit Groningen. Allebei wisten ze de posterjury te overtuigen met creativiteit en inhoud. De prijzen werden overhandigd door juryvoorzitter en NBV-bestuurslid Niels van Mossevelde.

Zilveren Zandloper Award

Dirk-Jan Scheffers, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen ontving de Zilveren Zandloper Award voor zijn rol als opleidingsdirecteur van het bachelorsprogramma Life Science & Technology.

Scheffers ontving de prijs voor zijn inzet om een aantrekkelijk en geheel nieuw Life Sciences & Technology-programma op te zetten. En met succes; 61 studenten begonnen aan het curriculum na de officiële lancering in 2020. In de woorden van de jury: ‘De bijzondere inzet van Scheffers en zijn visie op inter- en multidisciplinair onderwijs, management en organisatievermogen, zijn essentieel geweest voor de huidige LST-opleiding die studenten opleidt in moderne biotechnologie. Scheffers heeft een natuurlijk vermogen om disciplines bij elkaar te brengen en enthousiasme te creëren.’

De prijs, bestaande uit een Zilveren Zandloper beeld en een geldbedrag van €2500 werd uitgereikt door NBV-voorzitter Maria Barbosa.