Tijdens de carrièreavond op de Netherlands Catalysis & Chemistry Conference konden deelnemers terecht bij de KNCV-carrièrecoaches.

Hoe weet ik welke specialisatie ik moet kiezen? Wil ik in de wetenschap werken of in de industrie? En wat voor bedrijf past het best bij mij? Met dat soort vragen konden deelnemers terecht bij de KNCV-carrièrecoaches tijdens de carrièreavond op de Netherlands Catalysis & Chemistry Conference, NCCC, op maandag 6 maart in Noordwijk. Acht carrièrecoaches spraken met in totaal 30 PhD- en MSc-studenten over praktische zaken zoals hun cv, maar vooral over wat ze willen bereiken en hoe ze de eerste stappen in hun carrière vorm kunnen geven.

Coach Eelco Vogt sprak onder andere een aspirant-wereldverbeteraar. ‘Ik vraag de deelnemers wat zij willen. Vandaag sprak ik een promovendus die een positieve impact wil hebben op de wereld. Dan moet je niet naar een groot chemisch bedrijf gaan, want daar zul je voornamelijk de status quo handhaven.’ Hij raadt jonge chemici aan om zich te richten op wat ze willen bereiken, in plaats van op wat ze willen verdienen. ‘Er komen gegarandeerd dingen voorbij waar je niet op hebt gerekend.’ Coach Frans Houwen merkt op hoe zelfverzekerd de deelnemers dit jaar waren. ‘De vorige keer kreeg ik deelnemers die hun PhD cum laude hadden behaald, maar nog steeds bang en onzeker waren over hun eigen kunnen. Dat was dit jaar anders. Mijn gesprekspartners waren overtuigd van hun eigen kunnen en stelden gerichte vragen.’

Raghavendra Meena is promovendus aan Wageningen University and Research en had een coachingsgesprek met Erwin van der Geer. Zijn deelname kwam voort uit nieuwsgierigheid. ‘Ik hoorde erover na mijn registratie en had zo’n evenement nog niet meegemaakt.’ Tijdens het diner sprak hij KNCV-medewerkers Frans Koeman en Jessica Vermeer, die hem uitlegden hoe het evenement tot stand was gekomen en hoe de KNCV aan wetenschapscommunicatie doet. Tijdens het coachingsgesprek gaf Van der Geer hem tips over zijn cv. Meena: ‘Hij vond het een goed cv, maar saai om hardop voor te lezen. Hij zei dat ik op papier overkom als een nerd en daar moesten we allebei om lachen.’ Het gesprek hielp Meena om inzicht te krijgen in wat hij kon verbeteren en hoe hij het cv zou kunnen aanpassen aan de Nederlandse banenmarkt. ‘Ik ben heel tevreden over de gesprekken die ik deze avond heb gehad. Ik ben blij dat ik me heb aangemeld.’

Wil jij ook in contact komen met een KNCV-carrièrecoach? KNCV-leden kunnen een gratis oriëntatiegesprek aanvragen. Kijk op kncv.nl/coaches.