De H.G.K. Westenbrink prijs 2022 - 2023 is toegekend aan dr. Mandy Koopman voor haar proefschrift From cellular vulnerability to altered circuit activity: a systems biology approach to study amyotrophic lateral sclerosis.

Foto Mandy Koopman

Foto Mandy Koopman

Koopman voerde haar onderzoek uit in de groep van prof.dr.ir. Ellen Nollen binnen het European Research Institute for the Biology of Ageing (ERIBA) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek werd door de jury omschreven als zeer indrukwekkend en origineel. Het maakte indruk door de breedte, maar ook de diepgang. De ontwikkelde methodologie en de verschillende benaderingen die zijn gekozen om middelen te vinden om de complexe ziekte ALS aan te pakken werden beoordeeld als erg innovatief. Het proefschrift wordt tevens gekenmerkt door een prachtige grafische vormgeving. Het onderzoek heeft geresulteerd in publicaties in wetenschappelijke tijdschriften zoals Cell en Nature Protocols.

Tijdens het promotietraject heeft Koopman een opleiding fysiotherapie afgerond. Naast haar onderzoek is Koopman actief geweest in wetenschapscommunicatie gericht op het brede publiek, onder meer bij tv-programma Het Klokhuis en als spreker bij NEMO. De prijs wordt uitgereikt tijdens het NVBMB Voorjaarssymposium op 30 mei a.s. bij de Universiteit Twente. Koopman geeft dan ook een voordracht over haar prijswinnende onderzoek.

Proefschrift Mandy Koopman

Proefschrift Mandy Koopman