Het is van essentieel belang dat studenten tijdens hun academische reis de mogelijkheden verkennen die de arbeidsmarkt te bieden heeft. Studieverenigingen spelen hierbij een grote rol door studenten in contact te brengen met potentiële werkgevers en hen te informeren over verschillende carrièrepaden.

Als KVCV zijn wij een van de vooraanstaande organisaties die zich inzetten voor deze missie binnen het werkveld van de chemie en life sciences. Door actieve partnerschappen aan te gaan bij evenementen die deze doelen ondersteunen, illustreert KVCV perfect hoe een vereniging de brug kan slaan tussen academische vorming en praktijk in industrie en overheid. Dit academiejaar werkt KVCV nauw samen met studentenverenigingen Kring der Alchemisten (UAntwerpen), Nucleo (AP Hogeschool), Wetenschappelijke Kring (VUB), Chemica (UGent) en Chemika (KU Leuven) voor de gezamenlijke organisatie van lezingen, bedrijfsbezoeken en de ondersteuning van jobevents.

Evenementen

Op 13 december namen we deel aan een alumni-evenement van de KU Leuven, waarbij studenten chemie de kans kregen om in contact te treden met afgestudeerden die hun ervaringen binnen de (bio)chemische industrie met hen deelden. De KVCV was ook present op “Biochemist op de werkvloer” op 19 maart, mede georganiseerd door de studentenvereniging Chemika aan de KU Leuven.

Op 7 maart 2024 ondersteunden we de Science Job Fair, georganiseerd door de Studentenraad Faculteit Wetenschappen van de UGent in samenwerking met de studentenvereniging Chemica. Dit evenement bood studenten een unieke gelegenheid om in contact te komen met potentiële werkgevers en om carrièremogelijkheden te verkennen binnen diverse wetenschappelijke disciplines.

Science Job Fair

Science Job Fair

Naast het bieden van praktische ondersteuning bij de organisatie, was KVCV ook als standhouder aanwezig op “Academy & Company”, georganiseerd door de Kring der Alchemisten op 23 april 2024 in Antwerpen. Dit is een netwerk-evenement voor studenten met als doel hen op een nieuwe en cordiale manier in contact te brengen met de Vlaamse chemische en biotechnologische bedrijvensector.

Ten slotte organiseerden we een bedrijfsbezoek aan Galapagos, waar studenten de kans kregen om een kijkje te nemen in een professionele farmaceutische onderzoeksomgeving. Tijdens dit bezoek konden ze de industriële laboratoria en werkomgeving verkennen, waardoor ze een beter begrip kregen van de praktische aspecten van hun vakgebied buiten de academische context.

Galapagos bedrijfsbezoek

Galapagos bedrijfsbezoek

Ondersteuning

Door deze samenwerkingen en initiatieven te ondersteunen, die een bron zijn van kennis en netwerkmogelijkheden, zet KVCV zich actief in om studenten kennis te laten maken met de arbeidsmarkt, en hen voor te bereiden op carrière-uitdagingen na hun studies. Studentenverenigingen die geïnteresseerd zijn in een samenwerking met KVCV voor het komende academiejaar, kunnen vrijblijvend contact opnemen via contact@kvcv.be.