De werkgroep KVCV – Sectie Voeding verkoos in november 2022 een nieuw bestuur. De komende jaren zal ingezet worden op het verjongen van de werkgroep en vanaf september 2023 organiseert de werkgroep jaarlijks een viertal lezingen. 

De werkgroep KVCV – Sectie Voeding verkoos in november 2022 een nieuw bestuur. Jurgen Denys (voorzitter), Eveline Notebaert (vicevoorzitter), Jean-Marie Mortier (penningmeester), Sigrid Lauryssen (secretaris) en Monique Steegmans (secretaris) engageren zich samen met Rudy Calders, die actief blijft als erevoorzitter, en de andere werkgroepleden.

De komende jaren zal ingezet worden op het verjongen van de werkgroep. Er zal meer aansluiting gezocht worden met andere secties van de KVCV en andere partners. Deze samenwerking dient om het activiteitenaanbod te vernieuwen en de bekende symposia (Trends in Food Analysis en MS in Food&Feed) te versterken.

Vanaf september 2023 organiseert de werkgroep jaarlijks een viertal lezingen. Een spreker met kennis van zaken komt vertellen over een onderwerp dat gerelateerd is aan chemie en voeding. De lezingen vinden ’s avonds plaats en laten voldoende ruimte vrij om te netwerken bij een hapje en drankje.

Op donderdag 21 september bijt prof.dr.em. Richard Ducatelle de spits af met de lezing ‘Een goede gezondheid begint in je darmen: de chemie achter de schermen’.

We hebben er allemaal baat bij, we zijn er allemaal mee bezig: onze gezondheid, en het effect van voeding erop. Er wordt veel verteld, maar wat doen bepaalde componenten nu echt met ons lichaam? Denk bijvoorbeeld aan vezels. Ze zijn gezond, maar hoe komt dat eigenlijk? De verschillende soorten vezels die we opnemen via voeding zijn chemisch anders qua samenstelling, dus ze variëren ook in functionaliteit. Via de media worden we ook overspoeld met mogelijkheden voor vegetarische en veganistische eetpatronen. Bijkomend wordt er soms ook ingezet op consumptie van veel eiwit. Zijn dergelijke eetpatronen met een andere samenstelling gezond, en in welke mate speelt het darm microbioom hier een rol in?

Tijdens de studieavond zal prof.dr.em. Richard Ducatelle meer vertellen over deze eetpatronen. Door één parameter in het rantsoen van dieren te wijzigen en daarop onderzoek uit te voeren, kunnen we veel leren over zowel positieve als negatieve effecten van diverse voedselcomponenten, ook over het menselijke eetpatroon. Niet alleen voor wetenschappers, productontwikkelaars, labomanagers, kwaliteitsverantwoordelijken, etc. interessant, maar in feite voor iedereen die met voeding bezig is.

Meer weten: voeding.kvcv.be

Programma: 21 september 2023

19:15 Ontvangst met broodjes

20:00 Lezing met aansluitend Q&A

21:30 Afsluiting met een drankje

Plaats: Bibliotheek Utopia

Utopia 1