Begin april was Lunteren weer even het epicentrum van de Nederlandse organische chemie. In congrescentrum De Werelt organiseerde de KNCV-Sectie Organische Chemie haar jaarlijkse Dutch Symposium on Organic Chemistry (DSOC).

Een ‘Dutch’ symposium met een duidelijke weidse blik te oordelen naar de vele internationale sprekers die op het programma prijkten. Er werd niet alleen over landsgrenzen gekeken, ook de variatie in onderwerpen getuigde van een brede kijk op de organische chemie. De ruim 180 deelnemers werden getrakteerd op een programma dat heel goed de ‘spin in het web’-positie van de organische chemie weergaf. Van plantenhormonen, moleculaire machines en mRNA modificatie tot fotokatalyse, totaalsynthese en gewasbeschermingsmiddelen — dit alles en nog veel meer kwam aan bod. Het maakt nu al nieuwsgierig naar de onderwerpen die we in 2025 tegemoet kunnen zien.

Prijzen

Tevens werd tijdens het symposium de KNCV-Backerprijs 2024 toegekend aan Youxin Fu (RUG) voor zijn proefschrift ‘Phenanthrenequinone Photoclick Chemistry’ over de ontwikkeling van een nieuwe foto-klikreactie. De KNCV EurJOC Society Award 2023 (voor het beste artikel in de European Journal of Organic Chemistry in 2022) werd uitgereikt aan Thomas Boltje (RU). Prijzen voor de beste korte presentaties waren voor Stefano Bonciolini (UvA) en Dieuwertje Streefkerk (WUR) en de prijs voor de beste posterpresentatie ging naar Jay Hanssens (UM).

Voor een impressie van de dag, zie het fotoalbum.