CE Antwerpen

Op 17 en 18 oktober vond de jaarlijkse ‘owners meeting’ van Chemistry Europe plaats in Antwerpen, waarbij de KNCV en KVCV aanwezig waren.

Chemistry Europe is een consortium van 16 Europese chemische verenigingen, waaronder de KNCV en de KVCV, die gezamenlijk eigenaar zijn van een scala aan wetenschappelijke chemische tijdschriften. Bekende titels zijn Chemistry – A European journal, EurJIC, EurJOC en recent het ‘flagship journal’ ChemistryEurope. Deze hele portfolio aan chemische tijdschriften wordt uitgegeven onder de paraplu van Chemistry Europe, ondersteund door uitgever Wiley-VCH.  

De KNCV is mede-eigenaar van de Chemistry Europe tijdschriften en is daarom sterk toegewijd aan de betrokkenheid van onderzoekers verbonden aan Nederlandse onderzoeksinstellingen bij het publiceren van hun resultaten in de tijdschriften van het consortium. Open access publiceren is mogelijk, zonder extra kosten voor de auteurs. Om de financiële en administratieve hindernissen voor Open Access publiceren zoveel mogelijk te verminderen en tegelijkertijd de toegang tot wetenschappelijke literatuur te behouden of te verbeteren, is Wiley in 2016 een zogenaamde ‘transformative agreement’ met de VSNU overeengekomen. 

Hierin is onder andere bepaald dat artikelen van auteurs direct bij publicatie als Open Access beschikbaar worden gemaakt, zonder extra kosten voor de individuele onderzoekers. Ook zijn er afspraken gemaakt over de licenties waaronder de Open Access artikelen worden gepubliceerd, vaak met een voorkeur voor licenties die brede hergebruiksmogelijkheden bieden, zoals de Creative Commons licenties.  

Tijdens de meeting in Antwerpen waren KNCV-directeur Jan-Willem Toering en KVCV-voorzitter Christophe de Bie aanwezig. Op de agenda stonden uiteenlopende onderwerpen, variërend van de verdere overgang naar Open Access tot de lancering van nieuwe journals en updates over bestaande journals.