Met differential mobility-spectrometrie kun je in een vroeg stadium de ziekte huanglongbing vaststellen bij citrusvruchten. Dit stellen onderzoekers van de universiteit van Californië, Davis in Analytical Chemistry. Deze bevinding is mogelijk toe te passen op andere plant- en boomziektes.

Huanglongbing (HLB, ‘citrus blight) is een infectieziekte die citrusvruchten klein en misvormd maakt en de bomen, waaraan ze groeien laat wegkwijnen. Daarbij komen specifieke organische stoffen vrij, die duidelijk afwijkend zijn van wat je normaal meet rond planten en bomen. Zo komt er in zieke bomen veel methylsalicilaat voor.

De Californianen plaatsten een differential mobility-spectrometer (DMS) naast een aantal bomen in een kas. Hierbij zagen ze een groot verschil in resultaten tussen gezonde en zieke bomen. Ook in de natuur bleek dit verschil erg groot. Ze stelden over een periode van zestien maanden een profiel vast en konden met deze data niet alleen aantonen of een boom ziek was, maar ook hoe lang deze al ziek is.

De Amerikanen ontwikkelden de techniek, omdat het belangrijk is HLB snel vast te stellen bij bomen. De bomen blijven lang vrij van symptomen en zodra deze wel verschijnen is het voor omliggende bomen vaak ook al te laat. De huidige analysetechniek, waarbij je zoekt naar bacterieel RNA, is te prijzig, duurt te lang en geeft vaak vals-negatieve resultaten.

De methode is nog steeds in ontwikkeling, maar lijkt een snelle en goedkope manier te zijn om ter plekke te kunnen bepalen of citrusbomen ziek zijn. De onderzoeksgroep zegt dat je de methode kan aanpassen om zo andere ziektes aan te kunnen tonen. De onderzoekers gaven zelf geen voorbeeld, maar het is allicht iets om iepziekte mee in de gaten te houden?

Bron: C&EN

Onderwerpen