Kunnen er dan binnenkort toch allerlei gezondheidsclaims op yoghurt komen te staan? Onderzoekers van Northwestern University denken van wel. Zij modificeerden het probioticum Lactobacillus acidophilus en verwijderden een van zijn genen. Muizen met colitis werden vervolgens dertien dagen met de bacterie behandeld. Na deze periode waren de, voor de ziekte, kenmerkende ontstekingsreacties in de darmen vrijwel volledig verdwenen. Ook was de voortgang van de ziekte met 95% afgenomen.

De oorsprong van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is niet bekend. Wel is bekend dat er bij deze chronische ziekten continu sprake is van weefselontsteking van de darmen met onder andere buikpijn, gastro-intestinale bloedingen of diarree als gevolg. De gemodificeerde bacterie zorgt voor een verlaging van IL-12 en TNF-alpha in de darmen. Dit zijn twee eiwitten die bij ontstekingsreacties betrokken zijn.

Het gebruik van gemodificeerde probiotische bacteriën zou kunnen leiden tot een medicijnvrije behandeling van patiënten volgens de onderzoekers die hun resultaten publiceerden in Proceedings of the National Academy of Sciences. Het volgende onderzoek van het team richt zich op darmkanker waar deze bacterie ook gebruikt gaat worden.

bron: Proceedings of the National Academy of Sciences

Onderwerpen