Amerikaans bedrijf ontwikkelt zonnebrandcrème voor groente en fruit

Niet alleen strandgangers kunnen verbranden door de felle zon, ook groente en fruit hebben last van dit fenomeen. Door uv-straling verkleurt de plant en oververhitting door infrarode stralen kan deze zelfs doen afsterven. Het Amerikaanse Purfresh brengt nu een zonnebrandcrème met factor 45 voor de telers op de markt.

Het product vormt een dunne film met miljoenen kleine microprisma’s – gemaakt van calciumcarbonaatkristallen - op de huid van bijvoorbeeld je tomaten. Die moeten er voor zorgen dat schadelijke ultraviolette en infrarode stralen zoveel mogelijk op het oppervlak reflecteren, terwijl het voor de fotosynthese noodzakelijke licht wel doorkomt. Simpel afspoelen zou het product schoon genoeg moeten maken voor gebruik.

In zonnige gebieden verliezen telers jaarlijks 20 tot 40 procent van hun oogst door zonschade. Het bedrijf denkt dat de nieuwe crème, die aan andere pre-oogstsprays is toe te voegen, dit kan voorkomen. Ook zou het waterverbruik door de verminderde zonnestress moeten afnemen.

Onderwerpen