Conclusie reeks incidenten: kijkt uw chemicaliënvoorraad na!

Potjes met gedroogd picrinezuur hebben ervoor gezorgd dat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) een drukke week achter de rug heeft.

Het begon maandag, toen op een middelbare school in Leiden een onderwijsassistent gekristalliseerd picrinezuur aantrof en daarop alarm sloeg. Onterecht, blijk achteraf, de school was allang op de hoogte en het potje zou op korte termijn worden afgevoerd.

Toch was het niet helemaal voor niets geweest. Naar aanleiding van de berichtgeving besloot het Veluws College in Apeldoorn ook maar eens de chemicaliënkast na te kijken. En ook daar trof men picrinezuur aan. Omdat niet duidelijk was of de stof was ingedroogd, werd het zekere voor het onzekere genomen. De EOD werd opgetrommeld en liet het spul ontploffen.

Afgelopen vrijdag reisde de EOD af naar Eibergen. In een apotheek werd een potje picrinezuur gevonden, dat duidelijk ingedroogd was. Later op die dag hetzelfde verhaal voor een apotheek in Borculo. In beide gevallen liet de EOD de potjes in de buurt tot ontploffing gebracht.

De apotheken hadden picrinezuur in bezit als historisch goed, als herinnering aan de tijd dat apotheken nog zelf een laboratorium hadden. Via een nieuwsbrief werden ze op de hoogte gesteld van de mogelijke gevaren van het spul.

Ook de Arbeidsinspectie heeft de berichten uit de media niet genegeerd. Alle natuur- en scheikundeleraren zullen een brief ontvangen waarin op de gevaren van picrinezuur wordt gewezen.

Bron: De Stentor, Tubantia, Trouw, Omroep Gelderland

Onderwerpen