Oregano en rozemarijn behouden omega-3

Omega-3 vetzuren oxideren minder snel in aanwezigheid van oregano en rozemarijn. Onderzoekers van de Louisiana State University melden dit in het Journal of Food Science.

Met methanol werden extracten van oregano en rozemarijn gemaakt. Deze werden in verschillende concentraties (van 0 tot 5 procent) toegevoegd aan visolie van de menhaden (Brevoortia patronus), een familielid van de haring. Er werd gekeken naar de remmende werking op de oxidatie van de omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Dit gebeurde bij twee verschillende behandelingen: verhitting tot 150 graden Celsius gedurende 30 minuten en verhitting tot 60 graden Celsius gedurende 5 dagen.

Het resultaat was significant. Zonder kruiden blijft er veel minder van de vetzuren over dan met kruiden. De antioxidanten uit oregano zijn geschikter om toe te voegen aan voedsel dat hoge temperaturen moet ondergaan. De extracties van rozemarijn sorteerden een groter effect op de houdbaarheid van producten.

Volgens fijnproevers is vis bereid met oregano en rozemarijn niet echt aan te raden, met gember en koriander smaakt hij veel beter.

Bron: foodnavigator.com

Onderwerpen