Afwezigheid gen creëert impulsieve waaghalsmuis

Muizen die het gen voor het eiwit neuronaal celadhesie molecuul (Nr-CAM) missen, bewegen en leren normaal, maar het vermijden van gevaar gaat hun minder goed af. Dat melden onderzoekers van Rutgers University in Genes, Brain and Behaviour.

Nr-CAM is een eiwit dat de groei en ontwikkeling van zenuwcellen reguleert. De onderzoekers fokten knock-outmuizen die het gen voor dit eiwit misten en voerden gedrags- en leertesten uit.

Bij een test stonden de muizen op een platform in het midden van een grote ruimte. Stapten ze van het platform af, dan ging het licht flitsen en klonk er een harde sirene. Normale muizen bleven dus na een paar pogingen rustig op het platform zitten, maar de knockouts bleven toch proberen het platform te verlaten.

Ook renden de knockout-muizen makkelijker een open veld in, een potentieel gevaarlijke plek, en waren ze vatbaarder voor pijn.

Deze resultaten bewijzen van Nr-CAM dus niet essentieel is voor de ontwikkeling van neuronen, maar dat het eiwit muizen eerder vatbaarder maakt voor verslavingen.

Bron: New Scientist

Onderwerpen