Zaterdag 12 december in C2W life sciences 24.

Nederland is een dropland bij uitstek: we eten gemiddeld 2 kg per jaar van het zwarte goedje. Vooral nu het weer buiten nat en guur is, neemt de inname van het verzachtende keelmedicijn toe. Net als bij drugs ligt een overdosis – met ziekenhuisopname – echter op de loer.

CARTOGRAAF VAN HET HART
Systeembioloog Denis Noble wil computermodellen van levende cellen uitbreiden met eigenschappen van de organen, zoals de hartslag bij hartcellen. Die eigenschappen dirigeren volgens hem de genen en niet andersom. ‘Als je een eiwit uitschakelt, nemen andere systemen zijn functie over.’

UITGELICHT MET PYROSEQUENSING

Hoe vind je die ene heilzame bacterie uit je mond terug tussen de vele honderden meer voorkomende soorten? Stukjes DNA van alle bacteriën opkweken in hulpbacteriën om ze te identificeren met conventionele sequensingtechnieken is welhaast onbegonnen werk. De magnetische bolletjes van pyrosequensing bieden uitkomst.

ONGEHOORD IN HET LAB

MP3-spelers zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, maar kunnen ze de labradio ook verdringen? “Zit je bij mij in het lab met gecontamineerde handen aan je iPod, dan kan dat een dure grap worden.”

Onderwerpen