Nieuwe polymeren, goedkoper en effectiever

Amerikaanse onderzoekers van de University of California - Los Angeles (UCLA) hebben een potentiële nieuwe lichtbron voor laptops en mobiele telefoons gevonden. Ze slaagden erin polymeren te creëren die gepolariseerd licht opnemen en allemaal in dezelfde richting afstaan.

Door de halfgeleidende polymeren recht te trekken en in kleine gaatjes in glas vast te zetten staan ze allemaal dezelfde richting op, net als ongekookte spaghetti in een blik, zo trekken de onderzoekers de vergelijking. Het licht blijft bovendien gevangen in de polymeren waardoor er geen spiegels nodig zijn om het licht te richten, wat het geheel goedkoper maakt.

Benjamin Schwartz (UCLA), in de jaren ’90 een van de uitvinders van het feit dat je lasers kan maken van willekeurig georiënteerde halfgeleidende polymeerketens, is een van de betrokken hoogleraren.

Met een goedkope lichtbron die in staat is de polymeren te prikkelen, die in één lijn staan en het licht in één richting doorgeven, zouden de onderzoekers een manier in handen hebben om displays helderder te maken én goedkoper. Er is al een samenwerkingsverband met Canon.

Bron: UCLA

Onderwerpen