52,9 procent van de hbo’ers aan de soft-drugs

Uit een enquête van Studenten.net blijkt dat studenten van het hbo veel vaker drugs gebruiken dan studenten van het wo.

Iets meer dan 4000 jongeren deden mee aan het onderzoek en de percentages liegen er niet om. Meer dan de helft van de hbo’ers rookt weleens een joint tegenover 19 procent van de wo’ers. De meeste studenten worden high voor de gezelligheid, maar ook omdat het lekker en relaxed is.

Voor harddrugs liggen deze cijfers – gelukkig – beduidend lager. Toch meent 4,7 procent van de studenten op het hbo zo nu en dan XTC, cocaine, speed of GHB te gebruiken. Bovendien zijn er, volgens de website, omgerekend zelfs 43 studenten die weleens aan de heroine zitten en 32 aan de crystal meth. Deze drugs zijn extra gevaarlijk vanwege hun hoge verslavingsgehalte.

Naast deze gangbare drugs experimenteren een aantal studenten ook met hoge doses Ritalin (methylfenidaat) en hoestdrank (dextromethorphan). Ritalin werkt als een pepmiddel terwijl hoestdrank kan leiden tot serieuze effecten als dissociativiteit, waarbij een totale scheiding van lichaam en geest plaatsvindt. Overdosis van beide medicijnen kan overigens leiden tot de dood.

Bron: Telegraaf

Onderwerpen