Knoflook helpt niet tegen een te hoog cholesterol

Zes maanden elke dag rauwe knoflook eten is niet alleen slecht voor je sociale contacten, het helpt je ook niet van je hoge cholesterol af. Knoflookpillen hebben evenmin effect. De Amerikaanse arts Christopher Gardner van Stanford University publiceerde deze resultaten in Archives of Internal Medicine.

De arts liet vier groepen patiënten zes maanden lang elke dag een vorm van knoflook slikken: 4 gram rauwe gemalen knoflook, knoflookpillen van twee verschillende merken of een placebo. De patiënten mochten geen voedsel eten waar knoflook in zat.

Na zes maanden werd gekeken naar het gehalte van het ‘slechte’ LDL-cholesterol in hun bloed. Er werd geen significant verschil gemeten tussen een van de behandelde groepen en de placebogroep. Ook had de knoflook geen enkele invloed de hoeveelheid ‘goed’ HDL-cholesterol. En dan te bedenken dat ze de knoflook goed hebben geplet.

Echt nare bijwerkingen had de knoflook niet, hoewel 28 personen die de rauwe knoflook gebruikten wel klaagden over slechte adem en lichaamsgeur. Drie personen stopten om deze reden zelfs met deze studie.

Bron: BBC News

Onderwerpen