Nieuwe receptor specifiek voor schizofrenie

Het blokkeren van een nieuw ontdekte receptor kan de ongeorganiseerd vurende cellen in de hersenen van schizofreniepatiënten het zwijgen opleggen. Tijd dus om nieuwe medicijnen te maken die aangrijpen op de receptor, een variant van de kaliumreceptor KNCH2.
Amerikaanse onderzoekers schrijven hier deze week over in Nature Medicine.

Eerder was al bekend dat kaliumverkeer in de hersencellen verstoord is bij schizofrenie. Kalium zorgt ervoor dat hersencellen zenuwpulsen afvuren.

Onderzoekers van het Amerikaanse National Institute of Mental Health ontdekten dat in de hippocampus van schizofreniepatiënten kleine mutaties voorkomen in de KCNH2-receptor. Deze zogenoemde single nucleotide polymorphisms (SNP’s) komen zelfs twee keer zo vaak voor als in gezonde vrijwilligers.

Mensen die de ziekte nog niet hadden, maar wel het gen voor de receptor hadden scoorden slechter op IQ-testen, en het zenuwnetwerk van hun geheugen werkte slechter. Hierdoor moest de cortex in de hersenen harder werken om tot dezelfde resultaten te komen als gezonde vrijwilligers.

Bovendien komt de isovorm van de kaliumreceptor minder vaak voor in het hart dan andere kaliumreceptoren. Huidige middelen tegen schizofrenie grijpen aan op andere kaliumreceptoren en zorgen daardoor soms voor hartritmestoornissen.

Bron: NIMH

Onderwerpen