Nieuwe katalysator helpt BASF en Dow aan duurzamer propyleenoxide.

Begin maart hebben BASF en Dow in Antwerpen een nieuwe productie-installatie in gebruik genomen voor propyleenoxide (PO), een grondstof voor polyurethanen. Het zogenoemde HPPO-proces zet onder milde condities waterstofperoxide, methanol en propyleen om in PO, met als enig bijproduct water. Dat is een grote vooruitgang ten opzichte van bestaande processen die voor elk molecuul PO een molecuul styreen opleveren, een bijproduct dat lastig te verkopen is.

“Door de goede prestaties van de katalysator is het HPPO-proces eigenlijk eenvoudig”, verklaart Friedbert Nees, senior vice-president global catalysis research bij BASF. Tot voor kort was het echter niet geschikt voor de productie van 300.000 ton PO per jaar. “We wisten dat titaniumzeolieten een geschikte katalysator zijn als zij van de standaard octraëdrische vorm naar een tetraëder worden gedwongen. Maar alle pogingen met suspensies van deze zeolieten faalden tot nu toe.” De katalysator op een vaste drager zetten, bleek de oplossing.

Wat ook meespeelt is dat de prijs van waterstofperoxide de afgelopen jaren sterk is gedaald. De pulp- en papierindustrie bleekt namelijk steeds meer met peroxide in plaats van chloor, en dat was een stimulans om de productieprocessen op te schalen.

Bron: C2W8, 18 april 2009

Onderwerpen