Dick Stufkens Prijs 2009 naar Diego Millo

Diego Millo is de winnaar van de Dick Stufkens Prijs 2009. Zijn proefschrift naar de toepassing van een spectro-elektrochemische cel bij het bestuderen van heemeiwitten kwam als beste uit de bus. Op 12 november zal Millo de prijs uit de handen van professor Ad Oskam in ontvangst nemen tijdens het jubileum-symposium van de Holland Research School of Molecular Chemistry (HRSMC).

De prijs, die bestaat uit een getuigschrift en een bedrag van €1000, wordt jaarlijks toegekend aan het beste proefschrift in de Moleculaire Chemie van het afgelopen academisch jaar. Millo’s werk zal volgens de jury veel impact hebben. Het onderzoek leverde bovendien al zeven publicaties op.

In zijn onderzoek keek Millo naar redoxeiwitten met heemgroepen. Hij wist elektrode-oppervlakken zodanig te modificeren dat er een monolaag van een bepaald heemeiwit adsorbeert. Hij toont aan dat het hiermee mogelijk is van het eiwit tegelijk de elektrochemie te bestuderen, en goed opgeloste Raman-spectra te verkrijgen van verschillende redoxstadia. Die spectra kunnen meer licht schijnen op structuur- en conformatieveranderingen van het eiwit.

Het bekroonde onderzoek voerde Millo uit in het LaserCentrum aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Momenteel werkt hij als postdoc aan de Technische Universiteit in Berlijn.

Bron: HRSMC