Een nieuw olieabsorberend polymeer kan olierampen bestrijden volgens onderzoekers van de Pennsylvania State University. Het polymeer zuigt geen water op en na gebruik kun je de geabsorbeerde olie weer terugwinnen.

Huidige middelen om olie uit de zee te absorberen zijn volgens de onderzoekers ouderwets en hebben veel nadelen. De gebruikte materialen kunnen tot slechts vijf keer hun eigen gewicht absorberen en nemen ook water op. De geabsorbeerde olie is niet terug te winnen en de absorptiemiddelen eindigen als afval.

Het nieuwe materiaal, een polyolefine, kan daarentegen in korte tijd tot wel 45 keer zijn eigen gewicht aan olie opslurpen en neemt geen water op. Na absorptie verandert het polymeer in een gel, die je kunt transporteren naar een olieraffinaderij. Daar kun je de olie weer van het polymeer scheiden. Zo voorkom je een olievlek en gaat de olie niet verloren.

Het polyolefine is een combinatie van 1-octeen, styreen en divinylbenzeen. De onderzoekers polymeriseerden de moleculen met behulp van een Ziegler-Natta-katalysator, waarna ze de ketens thermisch crosslinkten. Te veel crosslinks gaan de absorberende werking van het polymeer wel tegen.

Volgens de onderzoekers is dit nieuwe polymeer zowel uit milieu- als uit economisch oogpunt dé oplossing tegen olierampen.

Bron: Energy & Fuels

Onderwerpen