Afbreekbare polymeren verpakken medicijnen

Voor het eerst is een polyketal getest als verpakkingsmiddel voor hartmedicijnen. Uit de publicatie in Nature Materials van onderzoekers uit Atlanta blijkt dat dit polymeer niet tot ontstekingen leidt.

De onderzoekers maakten kleine bolletjes van PCDAK (poly(cyclohexaan-1,4-diylaceton dimethyleen ketal)) om een ontstekingsremmer te verpakken. Dit bleek een goede methode om ontsteking na een hartaanval tegen te gaan. In tegenstelling tot polyesters leiden polyketalen zelf niet tot ontstekingen als het lichaam ze afbreekt.

PCDAK werd maar heel langzaam door het lichaam afgebroken. Na enkele weken was het medicijn nog actief. Een hele verbetering met vorige studies waarbij dagelijkse injecties nodig waren.

PCDAK blijkt bovendien ervoor te zorgen dat het medicijn op de juiste plaats terecht komt. Macrofagen, een type witte bloedcellen, breken het polymeer af maar spelen zelf een rol in de ontwikkeling van een ontsteking. Een veroorzaker van ontstekingen brengt dus een ontstekingsremmer op de plek waar het moet zijn.

Bron: Nature Materials

Onderwerpen