Groen vervangingsmiddel NF3 toch niet zo groen

De concentratie van het broeikasgas stikstoftrifluoride (NF3) is flink aan het stijgen in de atmosfeer. De populariteit van het plasmascherm is hier schuldig aan. Onderzoekers uit Californië luiden de noodklok in Geophysical Research Letters.

NF3 wordt gebruikt in de productie van plasmaschermen, computerchips en, ironisch genoeg, zonnecellen. Het gas staat niet vermeld in het Kyoto-protocol omdat men lang dacht dat het geen belangrijke rol speelt in de opwarming van de aarde. NF3 werd een paar jaar geleden populair als groen alternatief voor perfluorkoolstoffen (PFKs), een verzameling broeikasgassen die wel zijn opgenomen in het Kyoto-protocol en die gemakkelijk ontsnappen in productieprocessen.

Slechts 2% van al het NF3 dat men gebruikt om plasmaschermen te maken, eindigt in de atmosfeer. Maar NF3 is wel een heel sterk broeikasgas, 12.000 maal sterker dan CO2. Ook blijft het honderden jaren in de atmosfeer aanwezig.

De concentratie NF3 is in de laatste dertig jaar vertwintigvoudigd, zo blijkt uit metingen. Dit jaar komt ongeveer 4000 ton NF3 in de atmosfeer terecht wat vergelijkbaar is met 67 miljoen ton CO2. De jaarlijkse CO2-uitstoot van 15.000 miljoen ton blijft de hoofdverantwoordelijke voor de opwarming van de aarde. Toch vinden de onderzoekers dat NF3 in het Kyoto-protocol moet worden opgenomen.

Bron: Geophysical Research Letters

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen