Ketamine werkt veel directer

Ketamine, normaliter gebruikt als verdovingsmiddel, werkt ook als antidepressivum en zelfs veel sneller dan de huidige medicijnen. De studie vond plaats bij knaagdieren en bij mensen.

Een groot nadeel van antidepressiva is dat het weken, of zelfs maanden kan duren voordat ze aanslaan. Behalve dat de ziekte in de tussentijd verergert, zijn er ook patiënten die het geduld niet kunnen opbrengen en voortijdig met de medicijnen stoppen.

Het onderzoek naar ketamine werd uitgevoerd door onderzoekers die verbonden zijn aan het National Institute of Mental Health. Ze gebruikten mensen die moeilijk te behandelen waren met de reguliere methoden, te weten: psychotherapie, antidepressiva en elektroshock therapie. Ketamine werkt direct in op neuronale circuits waar gebruikelijke medicijnen dit via een omweg doen. Dit was te zien, na twee uur reageerden er al patiënten en na 24 uur was er bij 70% van de patiënten een reactie te zien. De respons bleef bij 35% langer dan een week gehandhaafd.

De gebruikte doses waren lager dan die welke gebruikt worden om mensen een roesje te bezorgen. In muizen en ratten zoeken de onderzoekers met behulp van biomarkers naar de optimale hoeveelheid toe te dienen ketamine voor een snelle en effectieve behandeling.

Bron: American College of Neuropsychopharmacology

Onderwerpen