Nanodeeltjes volgestopt met een ontstekingsremmer leveren die netjes af waar die moet zijn: in witte bloedcellen die ontstekingsreacties veroorzaken. Dat schrijven onderzoekers aan de University of Illinois in Chicago in Nature Nanotechnology.

Door de eiwitketens van runderalbumine te crosslinken met glutaraldehyde, maakten ze albuminenanodeeltjes die kunnen worden opgenomen door een type witte bloedcellen, neutrofielen.

Neutrofielen zijn betrokken bij een normale immuunreactie waarbij ze binnendringende bacteriën insluiten of zich ophopen op de plek van een beschadigd bloedvat. Neutrofielen blijven daarbij plakken aan de bloedvatwand en veroorzaken ontstekingsreacties. Als te veel neutrofielen blijven plakken, beschadigen ze echter ook gezond weefsel.

Toch hebben de plakkende neutrofielen ook een voordeel: ze zijn bijzonder gulzig. Ze binden namelijk graag albuminenanodeeltjes aan de Fc-gamma-receptor op hun celoppervlak en sluiten ze in. Rondzwemmende neutrofielen die niet betrokken zijn bij de ontstekingsreactie hebben deze receptor niet en laten de albumine met rust.

De wetenschappers stopten vervolgens de albuminenanodeeltjes vol met de ontstekingsremmer piceatannol en lieten die meeliften de neutrofiel in. Eenmaal door de neutrofiel opgenomen zet piceatannol een proces in gang dat ervoor zorgt dat de plakkende neutrofiel loslaat van de klont neutrofielen en weer vrij in het bloed gaat circuleren. De ontstekingsreactie wordt dus geremd door selectief de plakkende neutrofielen aan te pakken.

Met behulp van intravitale microscopie (waarbij biologische processen in levende dieren gevolgd kunnen worden door een microscoop) en albuminenanodeeltjes met een fluorescerend label konden de onderzoekers dit proces live volgen in muizen met geïnduceerde ontstekingsreacties.

Bron: Nature Nanotechnology

Onderwerpen