Marathonlopers worden na de wedstrijd minder vaak verkouden als ze alcoholvrij witbier drinken, zo luidt de conclusie van een onderzoek dat online is gepubliceerd door Medicine & Science in Sports & Exercise. Het onderzoek is uitgevoerd in, niet geheel verrassend, Duitsland aan de Technische Universität München.

Verantwoordelijk voor dit effect zijn polyfenolen; plantaardige stoffen waarvan al een tijd wordt gedacht dat ze ontstekingsremmend en anticarcinogeen zijn. Polyfenolen komen in allerlei voedingsmiddelen voor, waaronder bier. Het witbier dat in de studie is gebruikt, was gekozen vanwege de diversiteit aan polyfenolen en populariteit bij marathonlopers en triatleten.

 

Deelnemers aan de marathon van München in 2009 dronken drie weken voor en twee weken na de wedstrijd per dag 1 tot 1,5 liter alcoholvrij witbier of een speciaal gebrouwen placebo. De placebo bevatte precies dezelfde ingrediënten als het witbier, op het ontbreken van polyfenolen na.

 

Na het lopen van een marathon raakt het immuunsysteem van de hardlopers verstoord: zo treden er versterkte ontstekingsreacties op en hebben de hardlopers vaker een infectie aan de bovenste luchtwegen. Daardoor schieten de niveaus van het ontstekingseiwit interleukine-6 en de witte bloedcellen (leukocyten) omhoog. Bij de witbierdrinkers maten de onderzoekers na de wedstrijd echter significant minder interleukine-6 en tot 20 procent minder leukocyten in het bloed dan bij de controlegroep.

 

Via vragenlijsten hielden de onderzoekers ook bij welke deelnemers een verkoudheid opliepen in de twee weken na de wedstrijd. Het drinken van witbier bleek de kans op een verkoudheid te doen afnemen; de Number Needed to Treat was acht, wat betekent dat er voor iedere acht deelnemers één verkoudheid was voorkomen. En de witbierdrinkers die toch een verkoudheid opliepen, hadden mildere symptomen of waren minder lang ziek.

 

Onderzoeker Johannes Scherr: “In meerdere studies werd al gesuggereerd dat levensmiddelen met polyfenolen een positieve uitwerking kunnen hebben op de gezondheid van sporters. Desondanks waren we zelf soms verrast hoe duidelijk dit was in de resultaten.”

 

Het drinken van witbier had overigens geen effect op de gelopen tijd op de marathon.

 

Bron: TUM

Onderwerpen