Epitheelcellen uit de neus verraden longkanker in een vroeg stadium, zo meldden onderzoekers van Boston University Medical Center op het congres van de American Thoracic Society 2011 in Denver.

Diagnosticeren van longkanker was tot nu toe alleen mogelijk door een weefselbiopt uit de longen te nemen; een vrij invasieve ingreep. Het verzamelen van een paar cellen uit de neus gaat veel makkelijker en sneller.

In de studie werden 33 rokers met mogelijk longkanker onderzocht. Behalve longweefsel moesten de proefpersonen ook epitheelcellen uit de neus afstaan. Met behulp van microarrays werd gekeken welke genen er aan- of uitstaan in de neusepitheelcellen.

Dat bronchiale epitheelcellen uit de luchtwegen van patiënten met longkanker een bepaalde genenexpressie vertonen, was al bekend. Het vermoeden ontstond toen dat epitheelcellen in de hogere delen van de luchtwegen, de neus, dezelfde expressie van genen vertonen.

Conventioneel bronchoscopisch onderzoek, waarbij longweefselbiopten werden genomen, liet zien dat 11 personen geen longkanker hadden, en 22 proefpersonen wel. Door naar de genenexpressie in de epitheelcellen uit de neus te kijken waren de twee groepen ook te onderscheiden.

In totaal bleken er 170 genen anders tot expressie te komen in de groep met longkanker.

Zo kwamen genen betrokken bij celdeling en bloedvatengroei, maar ook genen die een rol spelen bij darmkanker en adenocarcinoma, hoger tot expressie in deze groep. Tumorsupressorgenen kwamen daarentegen lager tot expressie.

Het plan is om binnenkort nog 100 andere mogelijke longkankerpatiënten te onderzoeken, aldus hoofdonderzoeker Christina Anderlind. Daarnaast loopt er nog een grotere studie, gefinancierd door het National Cancer Institute’s Detection Research Network (EDRN), die het resultaat uit dit onderzoek kan bevestigen.

Longkanker diagnosticeren met behulp van cellen uit de neus, maakt een diagnose makkelijker en dus sneller, vertelt Anderlind. Patiënten waarbij longkanker pas in een al gevorderd stadium wordt vastgesteld, hebben doorgaans een erg lage overlevingskans. Een vroege detectie verhoogt de kans op overleven aanzienlijk.

Bron: American Thoracic Society

 

Onderwerpen