Natrium mengt zich (weer) in de batterijenrace

jpg-shutterstock_1309644037

Beeld: Shutterstock

De eerste natriumionbatterijen van Europese makelij zijn op de markt. Hoewel er nog veel te verbeteren valt, biedt deze batterij belangrijke voordelen ten opzichte van de lithiumhoudende soortgenoten. ‘In de huidige omstandigheden is er in Europa een reflex om autonoom te zijn in bepaalde gebieden.’ 

Eind 2022 publiceerde C2W | Mens & Molecule een vooruitblik naar 2023. Volgens An Hardy en Dries De Sloovere van de Universiteit Hasselt moesten we in ieder geval rekenen op een commerciële doorbraak van natriumionbatterijen. Ze hadden het goed gezien. De Zweedse batterijenproducent Northvolt presenteerde afgelopen november namelijk hun nieuwste product; een batterij met natrium in plaats van lithium als ‘zwemmend’ ion tussen de polen.  

Maar natriumionbatterijen zijn per definitie groter en zwaarder dan lithiumionbatterijen. De toepasbaarheid voor een bijvoorbeeld elektrische voertuigen lijkt daardoor nog mijlenver weg. Als dat ooit haalbaar is. Toch wordt er wereldwijd onderzoek naar gedaan en schieten de startups die interessante natriumionbatterijen beloven als paddenstoelen uit de grond. 

Prangend probleem 

Vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw staan accu’s op basis van natrium- en lithiumionen in de belangstelling. Maar al snel loopt de laatstgenoemde op kop. Lithiumionbatterijen hebben een hogere capaciteit en energiedichtheid en kunnen vaker op- en ontladen dan de natriumvariant. Ze blijken daardoor veel sneller toepasbaar op grote schaal en de natriumionbatterij verdwijnt uit beeld. Desalniettemin knaagt de geografisch beperkte voorraad van lithium aan het imago van deze superbatterij. Grote lithiumschatten liggen vooral in Zuid-Amerika en Australië. De afhankelijkheid van een paar landen kan zo wel erg groot worden voor flinke economieën als die van Europa.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk