De fusie van een groeifactor en een eiwit zorgt voor een sneller heelproces bij chronische wonden, zo stellen onderzoekers van het Massachusetts General Hospital. Het team fuseerde de groeifactor KGF (keratinocyte growth factor) met elastine-achtige peptiden; elastine is een eiwit dat ervoor zorgt dat weefsel weer zijn oorspronkelijke vorm aanneemt nadat het bijvoorbeeld is ingedrukt.

Opgelost in een fibrinegel verbeterden deze nanodeeltjes het heelproces significant van diepe huidwonden bij muizen met diabetes binnen slechts twee weken.

In het verleden is vaker aangetoond dat het prijzige KGF kan helpen bij chronische wonden. Het probleem was dat KGF relatief snel verdwijnt vergeleken met het fusie-eiwit. Als gefuseerd deeltje blijven de helende eigenschappen van zowel elastine als KGF behouden. Hiernaast dringt het nu ook door tot in diepere huidlagen en is de hoeveelheid die nodig is aanzienlijk kleiner.

De techniek van het combineren van een eiwit met groeifactoren is veelbelovend. De verwachting is dat het kan toegepast worden met tal van eiwitten met als bijkomend voordeel dat de productie relatief goedkoop is.

Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences

Onderwerpen