Caspase 8 uit balans bij diabetes en eczeem

Te weinig van het enzym caspase 8 zorgt voor te veel ontstekingreacties in huid, terwijl wonden juist niet dichtgaan als er te veel caspase 8 is. Dat melden onderzoekers van de University of California vandaag in Nature.

Hun vondst verklaart waarom bij mensen met suikerziekte, die te veel caspase 8 in de huid hebben, wonden vaak slecht genezen. Mensen met eczeem hebben juist niet genoeg caspase 8, waardoor de huid continu ontstoken is.

De onderzoekers ontdekten het effect van een gebrek aan caspase 8 toen zij een knock-outmuis voor dit eiwit maakten. De huid van deze muis was vijf keer zo dik als bij normale muizen, doordat huidcellen niet afstierven (apoptose). Bovendien was de huid ontstoken, waardoor de muizen slechts 15 dagen leefden.

De onderzoekers kwamen hierdoor op het idee dat caspase 8 ontstekingremmend kan werken. In een celkweek zagen ze vervolgens dat als caspase 8 afwezig is, een interleukine-1 alfa ontstekingseiwit stamcellen diep in de huid aanzet tot specialisatie. Normaal gebeurt dat alleen om een wond dicht te maken, maar zonder caspase 8 dus ook zonder dat er een reden voor is.

De onderzoeker kijken nu of wonden bij ratten met diabetes beter genezen als caspase 8 wordt geblokkeerd.

Bron: UC San Diego

Onderwerpen