Meer toezicht op bedragen en provisie

Er moet een organisatie komen die de markt voor metaalertsen in de gaten houdt. Dat concludeert een panel van de National Academies in hun publicatie in Nature. Die organisatie moet toegang krijgen tot alle beschikbare informatie.

De voorraden en prijzen van metalen zoals indium, mangaan, niobium en platina die gebruikt worden in allerhande producten staan dan onder toezicht van deze organisatie en worden ook naar buiten gebracht.

Het bestaande Minerals Resources Program (MRP) heeft te weinig rechten volgens het panel. De Energy Information Administration (EIA), zou als voorbeeld moeten dienen. Deze organisatie werd opgericht naar aanleiding van de oliecrisis in 1973 en heeft ruim twee keer zoveel personeel als de MRP en is bevoegd marktinformatie te verzamelen en ook naar buiten te brengen.

Er is te weinig aandacht voor bijvoorbeeld de enorme prijsschommelingen in de mineralen. Zo bereikte indium eind 2002 een dieptepunt van 60 dollar per kilo en in 2005 was dit alweer opgelopen naar 1000 dollar per kilo.

De mineralenindustrie heeft behoefte aan een organisatie die beschikt over de juiste informatie om beter om te kunnen gaan met de explosieve vraag in landen als India en China, maar ook met dreigende tekorten.

Bron: Nature News

Onderwerpen