Vanaf 27 juni in C2W Medicines 1

Aan biomarkers kun je in principe heel snel zien of een kandidaat-geneesmiddel wel of niet aanslaat, en dat zou een hoop kunnen schelen in de ontwikkelingskosten. Maar de validatie van die biomarkers kost óók geld. En hoe voorkom je dat de concurrentie er nog het meeste profijt van heeft?

En verder in dit allereerste nummer van C2W medicines:

- ANATOMIE VAN EEN SUCCESVERHAAL
Van alle recente biofarmaceutische start-ups in Nederland is Crucell tot nu toe de enige waar het geld sneller binnenkomt dan het wordt opgebrand. Wat doen ze in Leiden slimmer dan de rest? C2W medicines vroeg het aan chief scientific officer Jaap Goudsmit.

- WETENSCHAP OF MARKETING?
Wat farmaceutische bedrijven ‘fase IV-onderzoek’ noemen is net iets te vaak een verkapte vorm van marketing. En er zijn nog altijd artsen die zich voor zulke seeding trials laten strikken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg begint zich ongerust te maken. Hoe groot is het probleem écht?

- IMMUUNREACTIES TE LIJF
Goedkope kopieën van therapeutische eiwitten – er zijn er inmiddels zo’n twintig op de markt – worden door veel artsen met argwaan bekeken. Ten onrechte, vinden medische biotechnologen, die steeds beter begrijpen hoe je ongewenste immuunreacties kunt voorkomen. ‘Biosimilars zijn soms zelfs beter dan het origineel.’

Onderwerpen