“Onze nieuwste microfluidics-toepassing RePlay geeft proteomicsonderzoekers de mogelijkheid om monsters twee keer met nano-LC-MS te analyseren terwijl ze ze maar één keer hoeven te injecteren”, vertelt Kees Vlak. Sinds kort treedt hij op als vertegenwoordiger van Advion BioSystems, een Amerikaanse microfluidics-specialist die in de VS al sinds 1993 actief is, maar op het Europese vasteland nog weinig bekendheid geniet.

Advion begon ooit als spin-off van Cornell university in Ithaca, New York, voortbouwend op de kennis van hoogleraar Jack Henion. “Het eerste product was de TriVersa NanoMate, een geminiaturiseerd elektrospray-ionisatiesysteem op een chip”, aldus Vlak. “Het stelt onderzoekers in staat om significant meer en betere informatie uit complexe monsters te halen. in de VS is het al aan zijn derde generatie toe, maar in de EU is het nog redelijk nieuw.”

Het tweede product was iets totaal anders: het NanoTek Microfluidic Synthesis System, dat radioactief gelabelde tracermoleculen voor PET-scans produceert. En nu is er dus RePlay, een nanoflow splitter die tussen de nano-LC-kolom en de MS wordt gezet. Tijdens de analyse laat hij de helft van de eluentstroom rechtstreeks door naar de MS, terwijl hij de andere helft opvangt in een speciale kolom. Na afloop keer je de stroming om en stuurt het ‘bewaarde’ chromatogram alsnog door de MS, bij voorkeur nadat je op basis van de eerste analyse de instellingen hebt geoptimaliseerd. Volgens Vlak vind je zo tijdens een typische proteomicsrun al gauw 30 procent meer peptides. En omdat je tijdens de tweede MS-analyse de LC-kolom kunt voorbereiden op het volgende monster, kost het in principe geen extra tijd. |

vlakk@advion.com

Bron: C2W1, 24 januari 2009

Onderwerpen